Sunde fødevarer, god dyrevelfærd og bedre miljø

Vi er økologiske pionerer, og siden 1980 har vi arbejdet for sunde fødevarer, god dyrevelfærd og et bedre miljø – hele vejen fra jord til bord. Vi tror på, at det giver en ekstra god smag i munden at vide, at råvarerne er fremstillet med respekt for naturen, og at dyrene har haft et godt liv med rig mulighed for naturlig udfoldelse. For os er økologi kærlighed til dyr, planter og mennesker.

Stifterne af Hanegal, Ulrich og Fie, var frontkæmpere for økologien i Danmark. Igennem mange år har de været aktive til fordel for udvikling af økologi i Danmark, dels ved at skabe Hanegal og ved arbejde i forskellige organisationer relateret til økologi.

Udgangspunktet var et landbrug i Voel ved Silkeborg, som blev omlagt til økologisk drift i 1980. I begyndelsen af 1990erne udviklede vi det første system, hvor både søer, smågrise og slagtesvin lever på friland hele livet.

I 1994 blev der etableret et økologisk gårdslagteri i Voel, som var det første rene økologiske slagteri i Danmark.

Læs om os i vores folder.

Vores gårdslagteri blev begyndelsen på produktion af økologisk kød og pålæg til danske supermarkeder, og allerede i 1998 blev der behov for udvidelse, og produktionen af pålæg blev flyttet til Haderslev. I perioden fra 1998 til 2008 blev der fortsat slagtet i Voel, men i dag har vi ikke længere eget slagteri eller landbrug, men vi har et tæt samarbejde med vores økologiske leverandører, som udviser et udstrakt hensyn til dyrenes velfærd.

Økologisk madglæde

Alle vores produkter er 100% økologiske og uden tilsætningsstoffer. Flere produkter er desuden glutenfri, laktosefri og uden tilsat sukker. Vores produkter er fyldt med gode råvarer og smag – vi kalder det økologisk madglæde.

Uden tilsætningsstoffer

I 1992 begyndte vi at producere økologisk pålæg, og vi tog dengang en beslutning om, at vi ikke blot ønskede en økologisk produktion, men en produktion helt uden anvendelse af tilsætningsstoffer, også kaldet e-numre, som dengang og i dag er tilladt i økologisk produktion. Vores holdning er, at tilsætningsstoffer er helt unødvendige, når man bruger gode råvarer og godt håndværk. Det betyder, at vores produkter er fremstillet uden e-numre, som blandt andet nitrit (E249 og E250). Nitrit er et konserveringsmiddel, der primært bliver brugt i fødevareindustrien til at give kødpålæg og pølser en mere rødlig farve. Nitrit kan være kræftfremkaldende og give hovedpine og migræne. I Danmark er det ikke længere tilladt at tilsætte nitrit i økologiske kødprodukter, men det anvendes stadig i udenlandske økologiske kødprodukter. Mange forbrugere er efterhånden klar over, at den røde farve i pølser ikke er naturlig og har vænnet sig til den naturlig rødbrun nuance, som vores spegepølser har.

Vores mission

Vi ønsker at udvikle økologiske og smagfulde produkter af høj kvalitet uden tilsætningsstoffer, der ved en holistisk tilgang inddrager både velfærd, miljø og bæredygtighed i hele produktets livscyklus.

Hanegal drives af hjerte, holdning, handling og entreprenørskab

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtighed er vores kerneværdier. I 2015 begyndte vi at producere plantebaserede udgaver af vores klassiske produkter som postejer og færdigretter. Siden har vi skruet op for vores plantebaserede ambitioner, og i 2030 skal 85% af vores produktion være plantebaseret. Det, synes vi, er bedst for jordkloden, og opskrifterne forbliver de samme som altid: Økologiske kvalitetsfødevarer og nul tilsætningsstoffer.

Plantebaserede produkter

Det skal være nemt at vælge klimavenlige alternativer til kød. Vi har udviklet plantebaserede postejer,  bacon, fyld og færdigretter, som kan erstatte kød og give spændende smagsoplevelser. Vores velsmagende produkter er enten vegetariske eller veganske og kan være det første skridt mod en grønnere madplan.

Bæredygtig fremtid

Vi er på en rejse mod en bæredygtig fremtid med klare ambitioner for både klima og klode. Vi arbejder løbende på at minimere vores klimaaftryk og øge mængden af genanvendt materiale i emballagen. Vores mål er, at vores emballage er bæredygtig, produceret med omtanke for miljøet og nemt at sortere efter brug. Vi har omlagt vores strømforbrug, så vi udelukkende bruger strøm baseret på CO2 neutral og vedvarende vindenergi.

Vindenergi

Vi benytter os af vindenergi fra vindmøller. Ved brug af CO2 neutral og vedvarende energi støtter vi FN’s verdensmål nr. 7 bæredygtig energi. Med dette verdensmål ønsker FN en global adgang til moderne og vedvarende energi, hvilket er en forudsætning for at bekæmpe nogle af de udfordringer, kloden står overfor, heriblandt klimaforandringer.

Se Klimacertifikat